Sidor

Thursday, July 7, 2011

Biokol

För oinvigda och ännu inte intresserade vill jag göra en kort genomgång av träkolets/biokolets historia tillämpning och framtidsutsikter. Det mesta har jag tagit ur en kandidatuppsats skriven av Jerkko Starck (på finska) vid LUT Lappeenranta University of Technology.

Även Wikipedias artikel om biokol (biochar på engelska) är mycket utförlig.

Biokol framställs vid upphettning av biomassa så som trä (ger då träkol som produkt) under syrefria/syrefattiga förhållanden. Gaser så som CH4 (metan) och H (väte) frigörs och kvar blir biokol med en mycket hög procent rent C (kol). Detta är ingen ny uppfinning. Bevis på användning av träkol finns i form av stenålders grottmålningar där träkol använts som penna. En intressant infallsvinkel och som jag garanterat kommer tangera lite senare är förekomsten av antropogena (av människor gjorda) jordar (kallas terra preta = svart jord) i Amazonas med ovanligt hög halt träkol. Dessa bördiga jordar i ett annars så urlakat område gjordes av indianstammar för åtminstone över 500 år sedan.

Träkol användes i Europa vid framställning av stål och även krut men akut brist på trä och en genialisk uppfinning som möjliggjorde användning av koks minskade efterfrågan dramatiskt. Idag ser vi en del träkol användas inom stålproduktionen samt ett kanske mer familiärt exempel: kolgrillar.

Kandidatuppsatsen av Jerkko Starck tar upp ett viktigt ämne som jag anser centralt av många orsaker. Han poängterar att tillverkning av träkol sker främst i U-länder med väldigt oeffektiva metoder. Sällan sker detta i stor skala men väldigt många sysslar med det helt enkelt för att det är en källa för energi vid matlagning. Oeffektiva metoder ger höga utsläpp samtidigt som de teknologiska framstegen för att effektivera produktionen och minska utsläppen sker i I-länderna där tillverkningen av träkol samt andra produkter fortfarande inte kommit i gång i stor skala. Brasilien är kanske inte riktigt ett U-land mera men de är faktiskt bland de stora tillverkarna av kol från trä.

Så gott som allting som innehåller kol kan användas för tillverkning av biokol.

Jerkko Starck tar endast kort upp användandet av biokol som jordförbättrare men andra har forskat i det desto mer. Men mera om detta i nästa inlägg.

No comments:

Post a Comment